Helak Edilen Kavimlerle ilgili İbret Verici Bazı Ayetler


Bismillahirrahmanirrahim.

Ali imran-137 "Sizden önce nice (milletler hakkında) ilâhî kanunlar gelip geçmiştir. Onun için, yeryüzünde gezin dolaşın da (Allah'ın âyetlerini) yalan sayanların âkıbeti ne olmuş, görün."


İsra-16 "Bir ülkeyi helak etmek istediğimiz zaman oranın devletlilerine (ileri gelenlerine) emrederiz; onlar itaat etmeyip orada kötülük işlerler. Böylece o ülke aleyhine hüküm hak olur! Artık onu yerle bir ederiz."

İsra-58 "Ne kadar ülke varsa hepsini kıyamet gününden önce ya helâk edecek veya en çetin bir şekilde azaplandıracağız. Bu, Kitap'ta (levh-i mahfuz'da) yazılıdır."

Kasas-59 "Rabbin şehirlerin anasına, onlara ayetlerimizi okuyacak bir peygamber göndermedikçe onları yok etmiş değildir. Zaten Biz yalnız, halkı zalim olan şehirleri yok etmişizdir."

Hud-117 "Rabbin, kasabaların halkı ıslah olmuşken, haksız yere onları yok etmez."

Araf-34 “Her milletin belli bir eceli vardır. Onların eceli geldi mi, ne bir an geri kalabilirler, ne de öne geçebilirler”

Araf-35 "Ey Adem oğulları! Size aranızdan ayetlerimizi okuyan peygamberler geldiğinde, onların bildirdiklerine karşı gelmekten sakınan ve gidişini düzeltenlere, işte onlara korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir."

Araf-96 "Oysa o ülkelerin halkı iman edip Allah'tan korksaydılar, elbette üzerlerine yerden ve gökten bereketler açardık. Fakat yalanladılar, biz de kendilerini kazandıklarıyla yakalayıverdik."

Şuara (128-129) "Siz, her yüksekçe yere bir anıt inşa edip (yararsız bir şeyle) oyalanıp eğleniyor musunuz? Ve (Dünyada) ebedî kalırsınız ümîdi ile sağlam yapılar mı ediniyorsunuz?"

Şuara (181-183) "Ölçeği tam ölçün de hak yiyenlerden olmayın.Ve doğru terazi ile tartın.İnsanların haklarını kısmayın. Yeryüzünde bozgunculuk yaparak karışıklık çıkarmayın."

Kaf-35 "Ey Muhammed! Biz onlardan önce kendilerinden daha kuvvetli olan ve beldeleri delik deşik eden nice nesilleri helak ettik, hiç kurtuluş var mı?"

Enfal-25 "Bir de öyle bir fitneden sakının ki o, içinizden sadece zulmedenlere erişmekle kalmaz (umuma sirayet ve hepsini perişan eder). Biliniz ki, Allah'ın azabı şiddetlidir."

Şüphesiz Allah(c.c) Doğruyu Söyledi.

Not: Şuara (128-129) Ad Kavmi, Şuara (181-183) Eyke Halkı ile ilgili ayetlerdir.


Şuara (128-129) Tefsir: Her yüksek mevki, tepe alâmet. Burada büyük saray ve yüksek köşk gibi aşırı (gösterişli) bina mânâsınadır. Oynuyorsunuz. Abes; hakikî veya hükmî bir faydası olmayan oyun ve eğlence gibi boş şeyler, yani ciddî, uygun bir maksadı olmaksızın yalnız, yapısı ile eğlenmek, öğünmek için yapıyorsunuz veya oyun yerleri yapıyorsunuz. Mısna'ın çoğulu veya masnu'un çoğulu, yani sanat evleri veya yapılan sanatlar. Bundan anlaşılıyor ki, o zaman sanayinin bir aşırılığı varmış, toplumun gerçek faydasına olan şeyleri, maneviyatı, ahlâkı gözetilmeyerek, maddî yapılar ve gösterilerle zulüm ve baskı yapılıyormuş. (Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Kur'an Tefsiri)

Enfal-25 Tefsir: Ayet-i Kerime, insanların, iman etmemeleri, Allah´ın emirlerine uyma­maları, ve ahlaksızlaşmalan sebebiyle gelecek olan musibetin, iyiyi kötüyü ayır­madan, herkesi içine alacağını, kuru ile beraber yaşın da yanacağını zalimlerin başına gelecek olan felakete, salih kişilerin de uğrayacağını beyan etmektedir.


Bu hususta Resulullah (s.a.v.) efendimiz de şu hadis-i Şeriflerinde buyur­maktadır ki:

"Canım kudret elinde olan Allah´a yemin olsun ki, ya iyiliği emredip kö­tülüğe mâni olursunuz yahut Allah sizlere kendi katından pek yakında bir azap gönderir de sonra onu kaldırılması için Allah´a yalvarırsınız Allah da duanızı kabul etmez. [35]

"Allah, belirli kişilerin suçundan dolayı bütün insanları cezalandırmaz. Ancak, aralarında kötülük yayılır, onlar da bu kötülükleri Önlemeye kadir ol­dukları halde engel olmazlarsa işte o zaman Allah, belirli kişilerin suçundan do­layı onları da diğerlerini de cezalanıdınr. [36]

"Ürnmü Seleme diyor ki:

"Resulullah´ın şöyle buyurduğunu işittim. "Ümmetim içinde günah açık­tan işlenince Allah, katından göndereceği bir azapla hepsini cezalandırır. "De­dim ki: "Ey Allah´ın Resulü, onların içinde o gün salih insanlar yokmudur " Re­sulullah buyurdu ki "Evet vardır." Dedim ki "Onların durumu ne olur " Buyur­du ki: "Herkesin başına gelen, onların da başına gelir. Sonra onlar, Allah´ın affı­na ve rızasına kavuşurlar...(Taberi Kur'an Tefsiri)

OKU

Yararlanılan Kaynaklar: Sosyal Medya Kur'an ve Hadis Meal/Tefsirleri

EN ÇOK OKUNAN YAYINLARIMIZ: