Cehennem

Bismillahirrahmanirrahim…

Naziat-36: "Cehennem her bakanın göreceği şekilde gösterilir."

Tekasur-6"And olsun ki, cehennemi göreceksiniz."

Tekasur-7 "Sonra yine andolsun ki, onu yakın gözüyle göreceksiniz."

Meryem-68 " Artık Rabbine yemîn olsun ki, onları (o kâfirleri) ve şeytanları elbette (mahşerde)toplayacağız; sonra onları diz üstü çökmüş olarak muhakkak Cehennemin etrâfında hazır bulunduracağız."

Meryem-71: "İçinizden hiçbiri istisna edilmemek üzere mutlaka herkes cehenneme varacaktır. Bu, Rabbinin katında kesinleşmiş bir hükümdür."

Meryem-72: "Sonra Allah'dan korkup, sakınanları kurtaracağız ve zalimleri de toptan cehennemde bırakacağız"

Şüphesiz Allah (c.c) Doğruyu Söyledi.

Meryem-71 Tefsir:

1- Bunlardan mak­sat sırattan geçenlerdir. Mümin olsun kâfir olsun bütün insanlar aynı zamanda ce­hennemin üstünde kurulmuş olan sırattan geçmek zorunda oldukları için oraya uğ­ramış olurlar. Ancak 72. âyete göre "kötülükten sakınanlar" cehennemden esirge­nirken "zalimler diz üstü çökmüş olarak"orada bırakılacaktır. 

2- Maksat kâfirler­dir ve bunlar cehenneme gireceklerdir. 

3-
Potansiyel olarak her insan ameline gö­re cennete olduğu kadar cehenneme de girebilecek durumdadır.(Diyanet İşleri Başkanlığı, Kur'an Tefsiri)


…Yahut bütün insanlar cehennem sahasında toplanacaklardır. Müminler o müthiş cehennemden emin olduklarını bilerek sevinçleri kat kat artacak, kendilerinin ne kadar gıbtaya şayan bir halde bulunduklarını daha mükemmel bir şekilde anlamış olacaklardır. Cehenneme sevkedilecek olanlar da ne kadar büyük bir felâket ve uğursuzluk içinde kaldıklarını anlayarak tasavvurların üstünde elemler, kederler içinde çırpınıp duracaklardır.(Ömer Nasuhi Bilmen Kur’an Tefsiri)

Başka bir kısım âlimlere göre de buradaki "Cehenneme uğramak"tan maksat, Müminlerin, dünyada iken, cehennemden geldiği belirtilen âfet ve felaketlere uğramaları kâfirlerin ise cehenneme girmeleridir.

Taberi bu ayette zikredilen "Cehenneme uğramak"tan maksadın "Sırat köprüsünün üzerinden geçmek olduğunu, müminlerin bu köprüden geçecekleri, kâfirlerin ise ondan geçemeyip cehenneme düşecekleri anlamına geldiğini zikretmiştir.(Taberi Tefsiri)

OKU

Yararlanılan Kaynaklar: Sosyal Medya Kur’an ve Hadis  Meal/Tefsirleri


EN ÇOK OKUNAN YAYINLARIMIZ: