İnananların ve İnkar Edenlerin Akibeti İle İlgili Bazı Ayetler

Bismillahirrahmanirrahim…

Tegabun-9 “Toplanma günü için, sizi bir araya getirdiği zaman, işte o, kimin aldandığının ortaya çıkacağı gündür; Allah'a kim inanmış ve yararlı iş işlemişse, Allah onun kötülüklerini örter, onu içinde temelli ve sonsuz kalacağı, içlerinden ırmaklar akan cennetlere koyar; büyük kurtuluş işte budur.”

Tegabun-10 “İnkâr eden ve âyetlerimizi yalanlayanlara gelince, işte onlar cehennem ehlidirler. Orada ebedî kalacaklardır. Ne kötü gidilecek yerdir orası.”

Kehf-106 “İşte onların cezası; inkarlarına, peygamberlerimi ve ayetlerimi alaya almalarına karşılık olarak, cehennemdir.”

Kehf-107 “İman edip iyi davranışlarda bulunanlara gelince, onlar için makam olarak Firdevs cennetleri vardır.”

Leyl-15 "Ona ancak en azgın olan girer."

Beyyine-6 "Kâfirler, gerek kitap ehlinden olsun gerek puta tapanlardan olsun muhakkak, cehennem ateşindedirler. Orada ebedî olarak kalacaklardır. Onlar, insanların en şerlileridir."

Bakara-217 "...Sizden de her kim, dininden döner ve kâfir olarak can verirse artık onların bütün amelleri, dünyada ve ahirette boşa gitmiştir. İşte onlar, cehennemliklerdir. Onlar orada ebedi olarak kalacaklardır."

Hadid-19 "Allah’a ve O’nun peygamberlerine îmân edenlere gelince, işte onlar Rableri katında sıddîklar ve şehîdler (mertebesinde)dir. Kendileri için, hem mükâfâtları, hem nûrları vardır. İnkâr edip âyetlerimizi yalanlayanlara gelince, işte onlar Cehennem ehlidirler."

Şüphesiz Allah (c.c) Doğruyu Söyledi...

Leyl-15 Tefsir:
(Ona) O pek şiddetli ateş içine (en şaki olandan) Allâh’ü Teâlâ'nın Resullerini, kitaplarını inkâr eden, haktan yüz çeviren ve tevbe ve istiğfar etmeden ölüp giden kâfirlerden (başkası girmez.) onlar, en şiddetli cehennem ateşleri içine ebedî bir surette atılmış bulunurlar. Böyle en şiddetli ve daimî bir azap kâfirlere mahsustur. (Ömer Nasuhi Bilmen Kur'anı Kerim Tefsiri)

Hadid-19 Tefsir: Bu mübarek âyetler: Mü'minlerin değerinin yüceliğini ve nail olacakları nîmetleri bildiriyor. İlâhî âyetleri inkâr eden kâfirlerin de cehennemlik olduklarını ihtar ediyor. Âhiret hayatının da bir azap yurdu ve bir mağfiret ve rıza yurdu olduğunu beyan ile insanları mağfiret ve rızaya vesîle olan hususlara teşvik buyurmaktadır. Şöyle ki: (ve o kimseler ki, Allah'a ve O'nun Peygamberlerine îman ettiler) Hak Teâlâ'nın birliğini ikrar ve bütün Peygamberlerin peygamberlik ve risâletlerini tasdik eylediler, işte (Rab'larının katında sıddıklar ve şehit olanlar onlardır) onlar, Allah katında öyle yüksek mertebelere sahiptirler. Binaenaleyh (onlar için) yarın âhiret âleminde (mükâfatları ve nurları vardır) kendileri nurlar içinde haşrolunacaklardır, Cennetlere ve Allah'ın zatını görme şerefine kavuşacaklardır, (ve) Cenab-ı Hak buyuruyor ki, bilakis (o kimseler ki, kâfir oldular) Allah'ın birliğini inkâr ettiler (ve bizim âyetlerimizi tekzîb ettiler) Hak'kın varlığına delâlet ve şahitlik eden delilleri, kanıtları yalan saydılar (işte onlar da cehennem sahipleridir.) onlar ebedî olarak cehennemlerde kalıp azap çekeceklerdir.(Ömer Nasuhi Bilmen Kur'anı Kerim Tefsiri)

Abdullah (r.a.)’dan: Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur.
“Kalbinde hardal tânesi kadar iman bulunan bir kimse,ateşe girmez. Kalbinde hardal dânesi kadar kibir bulunan da Cennet’e giremez.” (Tirmizî, Birr, 61, IV, 361)

Allah'ım Sen dilemeden hiç kimse bir şey dileyemez, Sen Ol! demeden hiçbir şey olmaz; Allah'ım Sen dilediğini hidayete erdirirsin, dilemediğinin kalbini mühürler, gözlerini perdeler, işitmesini engellersin; Allah'ım bizi İnancından mahrum etme, kalbimizde inancını kuvvetlendir; Allah'ım bizleri hidayete erdirdiğin salih kullarından eyle (Amin)

OKU

Yararlanılan Kaynaklar: Sosyal Medya, Kur’an ve Hadis Meal/Tefsirleri






EN ÇOK OKUNAN YAYINLARIMIZ: