BOY ABDESTİ


GUSÜL ABDESTİ NASIL ALINIR?


Önce besmele çekerek gusle niyet edilir. Niyet, kalpten geçen mana demektir. Bu itibarla, yıkanırken, insanın "Cünüplükten temizlenmeye niyet ettim" diye kalbinden geçirmesi yeterlidir. Niyetin mutlaka dil ile söylenmesi gerekmez. Eller bileklere kadar yıkanır ve yapışıp kurumuş bir şey varsa onları temizlenir. Sonra herhangi bir pislik olmasa bile avret yerleri ve uyluklar yıkanır. Sağ avuç ile ağza üç kere su alınır. Oruçlu ise boğaza su kaçmamasına dikkat edilir. Her defasında boğaza kadar ağzın içi iyice çalkalanır.


Sonra, sonra sağ avucu ile burnuna üç kere su çekilir. Her defasında sol el ile sümkürülür ve burun temizlenir. Yüzün yıkanmasından itibaren devam edilerek namaz abdesti gibi bir abdest alınır. Şayet yıkanılan yerde su toplanıyorsa, ayaklar gusülden çıkarken yıkanır. Abdest alındıktan sonra, üç defa başa,


üç defa sağ omuza, üç defa da sol omuza su dökülerek yıkanır. Suyun her dökülüşünde ellerin erebildiği yere kadar vücut iyice ovuşturulur. Göbek boşluğu, kulakların iç kıvrımları, küpe delikleri, diş araları, bıyık, saç ve sakal ile bunların diplerinin ıslanmasına özellikle dikkat edilir.

Yıkanırken:

Gusülde üzerinde bir örtü yokken kıbleye dönülmez ve gereksiz yere konuşulmaz. Suyun kullanımında aşırı davranmamak, avret yerlerini örterek yıkanmak, gusül esnasında konuşmamak, gusülden sonra çabucak giyinmek guslün belli başlı sünnet ve adabındandır. Abdestin adabı sayılan diğer güzel davranışlar gusül için de geçerlidir. Müslümanın kaplıca, yüzme havuzu, hamam gibi umuma açık yerlerde yıkanırken avret yerlerini örtmede titizlik göstermesi, başkasının açılan avret yerlerinden gözünü sakındırması gerekir. Eğer vücudunun bir yerinde, herhangi bir yaradan dolayı ilaç veya sargı varsa ve fazla su bunlara zarar verecekse, bunların üzerinden suyu hafifçe geçirmekle yetinir; bu da zarar verirse sadece eliyle üzerini mesheder.

Kaynak:
Diyanet İşleri Başkanlığı İlmihali
biriz.biz.Web Sitesi

EN ÇOK OKUNAN YAYINLARIMIZ: