Haksız Yere Hayvan Öldürmek

"O ki yarattığı her şey'i güzel yarattı..." (Secde-7) "Allah hayvanları da yarattı..." (Nahl-5) Hakir gördüğümüz sinekte, hatta sivrisinekte bile ne sanatlar, ne maharetler var. Tüm yaratılanlar gibi hayvanlar da üzerinde düşünülüp ibret alınması gereken, Allah(c.c)’ın varlığının birer işareti ve kanıtıdır. Nitekim Allah(c.c) "Ey insanlar! Size bir örnek verildi. Şimdi ona iyi kulak verin. Sizin Allah’tan başka taptıklarınız bir sinek dahi yaratamazlar, hepsi bunun için toplansalar bile. Eğer sinek onlardan bir şey kapsa, bunu ondan kurtaramazlar. İsteyen de âciz, istenen de." (Hac-73) buyuruyor. Canlı cansız yaratılmışların tamamı kendi lisanı halleriyle Allah(c.c)’ı tesbih etmektedirler. Yaratılmışların en şereflisi ve en üstünü olan insandan beklenen de, Allah(c.c)’ı tesbih eden ve O'nun varlığının birer işareti ve delili olan her varlığa şefkat ve merhametle muamele etmektir.

Kur'an'da İsra Suresinin 33 ncü ayetinde "Haklı bir sebep olmadıkça, Allah’ın, öldürülmesini haram kıldığı cana kıymayın..." Furkan Suresinin 68 nci ayetinde ise, "Onlar, Allah ile beraber başka bir ilâha kulluk etmeyen, haksız yere, Allah’ın haram kıldığı cana kıymayan ve zina etmeyen kimselerdir. Kim bunları yaparsa ağır azaba uğrar." buyurulmaktadır. Bu ayetlerle ilgili meal ve tefsirlerde,  haksız yere öldürülmesi yasaklanan "can"  sadece insana nispet edilmektedir. Oysa "can" olarak çevrilen "nefis" tabiri, sadece insan için değil nefes alan diğer tüm canlılar için de kullanılmaktadır. Bu nedenle yukarıdaki ayetlerin hayvanları da kapsayıp kapsamadığı konusunun yoruma müsait olduğu kanaatindeyiz. 

Konuyla ilgili mevcut ayet ve hadisler ışığında diyebiliriz ki bırakın gereksiz yere hayvan öldürmeyi, onlar Allah(c.c)'ın bir emaneti olarak görülüp hakları özenle korunmalı, yaşamaları için yardımcı olunmalıdır. Hz. Nuh (a.s)'ın gemisine hayvanlardan da çiftler alarak nesillerini koruduğu gibi, soyu tükenmekte olan hayvanlara yönelik özel tedbirler alınmalı, nesillerinin yok olmaması için çalışılmalıdır.

En Doğrusunu Allah(c.c) Bilir.


Bismillahirrahmanirrahim.

Enam-38 "Yeryüzünde yürüyen hiçbir hayvan ve iki kanadıyla uçan hiçbir kuş yoktur ki, sizin gibi birer ümmet olmasınlar. Biz kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmamışızdır, sonra hepsi Rablerinin huzurunda toplanırlar."

Hud-40 "Nihayet emrimiz gelip, tandır kaynamaya başlayınca (sular coşup taşınca) Nûh’a dedik ki: “Her cins canlıdan (erkekli dişili) birer çift, bir de kendileri hakkında daha önce hüküm verilmiş olanlar dışındaki âilen ile iman edenleri ona yükle.” Ama, onunla beraber sadece pek az kimse iman etmişti."

İsra-44 "Yedi gök, yer ve bunların içinde bulunanlar Allah’ı tespih ederler. Her şey O’nu hamd ile tespih eder. Ancak, siz onların tespihlerini anlamazsınız. O, halîm’dir (hemen cezalandırmaz, mühlet verir), çok bağışlayandır."

Müminun-21 "Hayvanlarda sizin için elbette bir ibret vardır. Onların içlerindeki sütten size içiririz. Onlarda sizin için daha birçok faydalar da vardır ve onlardan yersiniz de."

Hadid-1 "Göklerdeki ve yerdeki her şey Allah’ı tespih etmektedir. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir."

Tekvir-5 "(Evcil ve) bütün vahşî hayvanlar korkuyla yuvalarından fırlayıp bir araya toplandığı (ve dünyanın yıkılıp, yeniden kurulmasının ardından yargılanmak üzere) haşredilip, Allah’ın huzuruna çıkarıldığı zaman;"

Şüphesiz Allah(c.c) Doğruyu Söyledi.

Peygamber Efendimiz(s.a.v)  buyuruyorlar ki: 

"Eğer köpekler ümmetlerden bir ümmet olmasaydı, onun katledilmesini emrederdim."(Ebu Davud , Edahi 22; Tirmizi , Sayd 16-17)

"Karınca ümmetlerden bir ümmettir." (Müslim, Selam, 148)

Ebu Hureyre (r.a) şöyle dedi:

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

"Kıyâmet günü, hak sahiplerine haklarını mut­la­ka eda edeceksiniz. Öyle ki kabış (boynuzsuz) koyun için boy­nuzlu koyundan kısas alınacak, taşa (niye bir başka) taş üzeri­ne yüklenip kaldığından, adamın adamı niye yarala­dığından sorulacak" (Müslim, Birr 6).

Hz. Ebû Hüreyre (Radıyallâhu Anh) anlatıyor: "Resûlullah(s.a.v) Efendimiz buyurdular ki:

"Peygamberlerden birini bir karınca ısırdı. O da (öfkelenerek) karıncanın yuvasının yakılmasını emretti ve yakıldı. Allah Teâla Hazretleri ona şöyle vahyetti: "Seni bir karınca ısırmışken, sen tesbih eden bir ümmeti yaktın." Buhârî, Cihâd 152, Bed'ü'l-Halk 14; Müslim, Selâm 148, (2241); Ebû Dâvud, Edeb 176, (5265); Nesâî, Sayd 38, (7, 210, 211)

Peygamber efendimiz(s.a.v), "Merhametli olmadan imanlı olamazsınız." buyurunca, oradakiler, "Ya Resulallah, hepimiz merhametliyiz" dediklerinde, "Yalnız insanlara değil, bütün mahlukata merhametli olmak gerekir" buyurdu. (Taberani)

"Bir kadın, bir kediyi kapalı bir yere hapsetti. Kediye yiyecek, içecek vermedi. dışarıda bir şey bulup yemesi için serbest de bırakmadı. Kedi öldü ve kadın da bu yüzden cehenneme müstahak oldu." (Buhari)

"Susuz bir mümin, kuyuya inip su içti. Bir köpek de kuyunun ağzında susuzluktan bitkin vaziyette bekliyordu. O kimse, bu hayvana acıyıp, ayakkabılarından birini çıkardı, onunla köpeğe su verdi. Bu hareketten Allahü Teâlâ razı oldu. O kimseyi cennete koydu." (Müslim)

Eshab-ı kiram dediler ki: "Ya Resulallah, hayvanlara iyilikte de, sevap var mıdır?" Peygamber efendimiz(s.a.v), "Her canlı hayvana yapılan iyilikte sevap vardır" buyurdu. (Buhari)

OKU

EN ÇOK OKUNAN YAYINLARIMIZ: