KERAHAT VAKİTLERİ

Bismillahirrahmanirrahim.

Fussilet-37 "Gece, gündüz, güneş ve ay Allah’ın varlığının delillerindendir. Güneşe ve aya secde etmeyin. Eğer gerçekten Allah’a kulluk ediyorsanız, onları yaratan Allah’a secde edin."

Şüphesiz Allah (c.c) Doğruyu Söyledi.

Ukbe bin Amir el-Cüheni'den şöyle dediği nakledilmiştir:

"Resulullah(s.a.v) bize üç vakitte namaz kılmayı ve ölülerimizi defnetmeyi yasaklıyordu; Güneşin doğmasından itibaren bir veya iki mızrak boyu yükselmesine kadar, güneşin gök yüzünde tam dik oluşundan batıya yönelmesine kadar ve güneşin sararmasından itibaren batmasına kadar." (Müslim, Müsafirin, 293; Ebu Davud, Cenaiz 51; Tirmizi, Cenaiz, 41; Nesai, Mevakit, 31, 34, Cenaiz, 89; İbn Mace, Cenâiz, 30; Dâarimi, Salat, 142)

Bu hadiste belirtilen üç vakitte hiçbir namaz kılınamaz. Bu vakitlerin başlama ve bitiş zamanları şöyledir:

⦁ Güneşin doğmasından itibaren, 40-50 dakika sonrasına kadar,

⦁ Güneşin, tam tepede bulunduğu vakit (Öğle vaktinin girmesine yaklaşık 10 dakika kalmasından öğle vaktinin girmesine kadar),

⦁ Güneş batmazdan önce, gözleri kamaştırmaz hale gelmesinden, batmasına kadar olan vakit (Güneşin batmasına 40-50 dakika kalmasından itibaren akşam namazı vakti girinceye kadar olan zaman) (Merğinani, el-Hidaye, I, 265-269)

Bu sayılan kerahet vakitlerinde kaza namazı, vitir gibi vacip namaz kılınamadığı gibi kerahet vaktinden önce hazırlanmış bulunan cenazenin namazı da kılınamaz. Bu vakitlerde hazırlanmış cenazenin namazı ise kılınabilir. Daha önce okunmuş bir secde ayetinden dolayı "tilavet secdesi" yapılamaz. Ancak kerahet vaktinde okunan secde ayetinin secdesi, daha sonraya bırakmak efdal olsa da bu vakitte de yapılabilir.

Güneşin batmasından önceki kerahet vaktinde, sadece o günün ikindi namazının farzı kılınabilir. Fakat mazeretsiz olarak ikindi namazını bu vakte kadar geciktirmek uygun değildir.

Bunların dışında aşağıdaki hadiste belirtilen vakitlerde de sadece nafile namaz kılmak uygun görülmemiştir:

Ebu Said(r.a)'dan şöyle nakledilmiştir:

Resulullah(s.a.v) buyurdular ki; "Sabah namazını kıldıktan sonra güneş yükselinceye kadar artık namaz yoktur. İkindiyi kıldıktan sonra da güneş batıncaya kadar namaz yoktur." (Buhari, Mevakit 31; Muslim, Musafirin 288, 827; Nesai, Mevakit 35,1, 277, 278)

Kaynak: Diyanet Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı

EN ÇOK OKUNAN YAYINLARIMIZ: