Şeytan Melek mi Cin mi?

Secde emri ”meleklere” diye hitap edilirken bu hitap edilen kişilerin arasında iblisin olmasından iblisin de bir melek olduğu sonucuna varılamaz, çünkü Arapçadaki tağlib isimli sanata göre azınlığı belirtmeye gerek olmadığı gibi, Araf Suresinin 12 nci ayetinden de secde emrinin ayriyeten İblise de yapıldığını anlıyoruz.

Nahl Suresinin 49 ve 50 nci ayetleri ile, Enbiya Suresinin 19, 20, 26, 27 ve 28 nci ayetlerinden anlaşılacağı üzere, melekler günah işlemekten münezzeh oldukları için İblis'in melek olması mümkün değildir. Kehf Suresinin 50 nci ayetinde İblisin açıkça cinlerden olduğu bildirilmiştir.

En Doğrusunu Allah(c.c) Bilir.

Bismillahirrahmanirrahim.

Araf-12 Allah, “Sana emrettiğim zaman seni saygı ile eğilmekten ne alıkoydu?” dedi. (O da) “Ben ondan hayırlıyım. Çünkü beni ateşten yarattın. Onu ise çamurdan yarattın” dedi.

Kehf-50 "Hani biz meleklere: Âdem'e secde edin, demiştik; İblis hariç olmak üzere, onlar hemen secde ettiler. İblis cinlerdendi; Rabbinin emrinden dışarı çıktı. Şimdi siz, beni bırakıp da onu ve onun soyunu mu dost ediniyorsunuz? Oysa onlar sizin düşmanınızdır. Zalimler için bu ne fena bir değişmedir!"

Nahl(49-50) "Göklerde ve yerde bulunan canlılar ve melekler büyüklük taslamadan Allah’a secde ederler (boyun eğerler). Üzerlerinde hâkim ve üstün olan Rablerinden korkarlar ve emrolundukları şeyleri yaparlar."

Enbiya (19 - 20) "Göklerde ve yerde olan bütün varlıklar O'nundur. Katında olanlar O'na kulluk etmekten ne çekinirler, ne de yorulurlar. Gece gündüz (hep Allah'ı) tesbih ederler, usanmazlar."

Enbiya (26-28) "Rahman çocuk edindi' dediler. Haşa; hayır, melekler şerefli kılınmış kullardır. Onlar Allah’tan önce söz söylemezler ve hep O’nun emriyle iş görürler. Allah onların önlerindekini de, arkalarındakini de bilir. Allah'ın razı olacağı kimselerden başkasına şefaat etmezler. Hepsi O'nun korkusundan titrerler."

Tahrim-6 "Ey inananlar! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun. Onun başında, acımasız, güçlü, Allah'ın kendilerine buyurduğuna karşı gelmeyen ve emredildiklerini yapan melekler vardır."

Şüphesiz Allah(c.c) Doğruyu Söyledi.

OKU

EN ÇOK OKUNAN YAYINLARIMIZ: