Faydasız İlim Nedir?



Bismillahirrahmanirrahim.

Ali İmran-66 "İşte siz böyle kimselersiniz! Diyelim ki biraz bilginiz olan şey hakkında tartıştınız. Ya hiç bilginiz olmayan şey hakkında niçin tartışıyorsunuz? Allah bilir, siz bilmezsiniz."

Yunus-36 "Onların çoğu ancak zannın ardından gider. Oysa zan, hak namına hiçbir şeyin yerini tutmaz. Şüphesiz Allah, onların yapmakta olduklarını hakkıyla bilendir."

İsra-36 "Hakkında kesin bilgi sahibi olmadığın şeyin peşine düşme. Çünkü kulak, göz ve kalp, bunların hepsi ondan sorumludur."

Müminun (1-5) "Gerçekten müminler kurtuluşa ermiştir; Onlar ki, namazlarında huşû içindedirler; Onlar ki, faydasız işlerden ve boş sözlerden yüz çevirirler. Onlar ki, zekâtı verirler; Ve onlar ki, iffetlerini korurlar."


Lokman(6-7) "İnsanlardan öylesi vardır ki, bilgisizce Allah yolundan saptırmak ve o yolu eğlenceye almak için, eğlencelik asılsız ve faydasız sözleri satın alır. İşte onlar için aşağılayıcı bir azap vardır. Ona âyetlerimiz okunduğu zaman; onları hiç işitmemiş gibi, kulağında bir ağırlık var da büyüklenerek arkasını döner. Ona, elem dolu bir azabı müjdele."

Hucurat-6 "Ey iman edenler! Eğer size bir fasık bir haber getirirse onun doğruluğunu araştırın. Yoksa bilmeden bir topluluğa kötülük edersiniz de sonra yaptığınıza pişman olursunuz."

Hucurat-12 "Ey iman edenler! Zannın çoğundan kaçının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın. Biriniz diğerinizi arkasından çekiştirmesin. Biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz. O halde Allah'tan korkun. Şüphesiz Allah, tevbeyi çok kabul edendir, çok esirgeyicidir."

Necm-28 "Hâlbuki onların bu hususta hiçbir bilgileri yoktur. Onlar sadece zanna uyuyorlar. Şüphesiz zan, hakikat namına hiçbir şey ifade etmez."

Şüphesiz Allah (c.c) Doğruyu Söyledi.

Peygamber Efendimiz(s.a.v) buyuruyorlar ki;

"Allah'ım, bana öğrettiklerinle beni faydalandır; bana fayda sağlayacak ilim öğret, ilmimi artır." (Tirmizî, Daavât, 128);

"Faydasız ilimden Allah'a sığınırım." (Tirmizî, Daavât, 68)


Araştırmadan, sorgulamadan ve üzerinde akıl yürütmeden bir konu hakkında hükme varılması doğru değildir; Bu nedenle kişi, karşılaştığı her yeni bilginin doğruluğunu mutlaka test etmelidir. Bilgilerimiz ya habere, ya duyulara, ya da akla dayanır; Bununla ilgili İsra Suresinin 36 ncı ayetin de bu bilgi kaynaklarının doğru ve etkin kullanılması gerektiğine vurgu yapılarak, aksi durumda bunlardan sorumlu olunacağı ifade edilmektedir. Ali İmran Suresinin 66 ncı ayetinde ise, hakkında kesin bilgiye sahip olunmayan konuların tartışılması dahi kınanmıştır.

En Doğrusunu Allah(c.c) Bilir.

İlave bilgi için "Şeytanın En Tehlikeli Tuzağı Emaniyedir" başlıklı yazımıza bakınız.

OKU

EN ÇOK OKUNAN YAYINLARIMIZ: