Cennet ve Cehennem Şu Anda Var mı?

Yaratmakla ilgili ayetlerden Allah(c.c)'ın bir şeyi dilediğinde ona "Ol!" demesiyle o şeyin hemen oluverdiğini anlıyoruz. Bu da demektir ki dünya ve ahiret hayatına ait tüm olaylar da, Allah(c.c)'ın ezelde dilemesiyle idrak edemeyeceğimiz sonsuz küçüklükte "bir an" içinde olmuş ve bitmiştir.

Ebu'l-Abbas Abdullah b. Abbas(ra)'tan şöyle dediği rivayet edilmiştir:

Bir gün Peygamber(sav)'in terkisinde idim. Bana:

"Evlât, sana birkaç kelime öğreteyim: Allah' (ın emir ve yasaklarını) gözet ki, Allahda seni korusun. Allah'ı gözet ki onu karşında bulasın. Bir şey istediğinde Allah'dan iste. Yardım istediğinde Allah'dan yardım dile. Şunu iyi bil ki ümmetin tamamı sana fayda vermek için toplansalar Allah'ın yazdığından başka bir şeyle fayda veremezler. Yine eğer sana zarar vermek için toplansalar, Allah'ın sana yazdığı zarardan başka bir şeyle zarar veremezler. Kalemler kaldırılmış (işleri bitmiş), sahifeler kurumuştur (yazılar tamamlanmıştır.)" dedi. (Tirmizi)


Zaman ve mekandan münezzeh olan Allah(c.c) Katında geçmiş, gelecek ve şu an hepsi birdir; Hayatımızı bir film şeridi olarak düşünürsek, tıpkı zaman boyutunda olduğumuz gibi şeridin içindeki film karelerine hapsolmuş oluruz; Bu durumda her kareyi yaşayıp, kaderimize tanık olmadan şeridin ilerisini görme gibi imkanımız hiçbir zaman olmayacaktır. Oysa Allah(c.c), dünya ve ahiret hayatımızın tamamını aynı anda görür ve bilir. Bundan dolayı Kur’an’da gelecek zamanla ilgili bazı olaylar, kıssalar, cennet, cehennemle ilgili bazı ayetler şimdiki bazen de geçmiş zaman kipiyle anlatılır. Bundan da anlıyoruz ki İnsanın kaderi yalnız dünya hayatını değil, ahiret hayatını da içermektedir.

Sonsuz küçüklükte bir yaratılma anı içinde zaman boyutunun esiri olarak yaşayan insan, hayatı uzunmuş gibi algılar. Bu nedenle insan aklının bu tür gaybi konuları idrak etmesi zordur. İman ile ilgili bu tür konular daima zaman ve mekandan münezzeh olan Cenabı Allah(c.c)'ın Sıfatları ışığında tahlil edilmelidir.

En Doğrusunu Allah(c.c) Bilir.

Bismillahirrahmanirrahim.

Bakara-117 "O, gökleri ve yeri hiç yoktan ve benzersiz olarak yaratandır. Bir işi murad ettiğinde sadece 'Ol' der; o da oluverir."


Yasin-82 "O'nun emri, bir şeyi dileyince ona sadece «Ol!» demektir. O da hemen oluverir."

Ali İmran-131 "Kâfirler için hazırlanmış ateşten sakının."

Ali İmran-133  "Rabbinizin bağışına, genişliği göklerle yer arası kadar olan ve Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için hazırlanmış bulunan cennete koşun."


Kamer (49-55) "Hiç şüphesiz biz her şeyi bir kader ile yarattık. Bizim buyruğumuz, göz açıp kapama gibi anlık bir iştir. Andolsun biz, sizin benzerlerinizi hep helâk ettik. Düşünüp ibret alan yok mu? Yaptıkları her şey kitaplarda (amel defterlerinde) mevcuttur. Küçük büyük her şey satır satır yazılmıştır. Takvâ sahipleri cennetlerde ve ırmakların kenarlarındadır. Güçlü ve Yüce Allah'ın huzurunda hak meclisindedirler."

Şüphesiz Allah(c.c) Doğruyu Söyledi.

OKU

EN ÇOK OKUNAN YAYINLARIMIZ: