Sıla-i Rahim Allah(c.c)’ın Emridir

Bismillahirrahmanirrahim.

Bakara-27 "Onlar öyle (fâsıklar) ki, Allah'a kesin söz verdikten sonra sözlerinden dönerler. Allah'ın, ziyaret edilip hal ve hatırının sorulmasını istediği kimseleri ziyaretten vazgeçerler ve yeryüzünde fitne ve fesat çıkarırlar. İşte onlar gerçekten zarara uğrayanlardır."

Nisa-1 "Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan ve ikisinden birçok erkekler ve kadınlar üretip yayan Rabbinizden sakının. Adını kullanarak birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah'tan ve akrabalık haklarına riayetsizlikten de sakının. Şüphesiz Allah sizin üzerinizde gözetleyicidir."

Nisa-36 "Allah'a kulluk ediniz. O'na hiçbir şeyi ortak koşmayınız. Ana-babaya akrabalara, yetimlere, yoksullara, yakın komşulara, uzak komşulara, yakın arkadaşlara, yarı yolda kalanlara, elinizin altındakilere iyilik ediniz. Allah kendini beğenmiş kibirlileri kesinlikle sevmez."

Rad-25 "Hâlbuki Allah’ın ahdini (O’na) kat'î olarak verdikleri sözden sonra bozanlar, Allah’ın birleştirilmesini emrettiği şeyi (akrabâlar ve mü’minler arasında olması gereken irtibâtı) kesenler ve yeryüzünde fesad çıkaranlara gelince, işte onlar yok mu, lâ'net onlaradır; yurdun kötüsü (Cehennem) de onlar içindir!"

Nahl-90 "Allah şüphesiz adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara bakmayı emreder; hayasızlığı, fenalığı ve haddi aşmayı yasak eder. Tutasınız diye size öğüt verir."

İsra-26 "Yakınına, düşküne, yolcuya hakkını ver; elindekileri saçıp savurma."

Nur-22 "Sizden faziletli ve varlıklı olanlar; yakınlarına, yoksullara ve Allah yolunda hicret edenlere vermekte kusur etmesinler, affetsinler, aldırış etmesinler. Allah'ın sizi bağışlamasını sevmez misiniz? Ve Allah; Gafur' dur, Rahim'dir."

Muhammed (22-23) "Demek sizler iş başına gelecek olursanız, yeryüzünde bozgunculuk yapacak, akrabalık bağlarını da koparacaksınız, öyle mi? İşte bunlar, Allah'ın kendilerini lanetlediği, bu yüzden kendilerini sağır ve gözlerini kör kıldığı kimselerdir."


Şüphesiz Allah(c.c) Doğruyu Söyledi.

Peygamber Efendimiz(s.a.v) Buyuruyorlar ki;

"Nesebinizden sıla-i rahim yapacaklarınızı öğrenin. Zira sıla-i rahim akrabalarda sevgi, malda bolluk, ömürde uzamadır."(Tirmizi, Birr 49, 1980)

"Allah, merhametli olanlara rahmetle muamele eder. Öyleyse, sizler yeryüzündekilere karşı merhametli olun ki, semada bulunanlar da size rahmet etsinler. Rahim (akrabalık bağı) Rahman'dan bir bağdır. Kim bunu korursa, Allah onunla (rahmet bağı) kurar; kim de koparırsa, Allah da ondan (rahmet bağını) koparır."(Tirmizi, Birr 16, 1925; Ebu Davud, Edeb 66, 4941)

"Kim rızkında genişlik olmasını, ecelinin geciktirilmesini, sevip arzu ederse akrabasına ziyaret ve iyilikte bulunsun."(Buhari- Müslim-Riyazüssalihin-252)

"Her cuma gecesi insanoğlunun amelleri Allah'a arz olunur. Yalnız sılai rahim (Akraba ziyareti) de bulunmayanların amelleri kabul edilmez."(Ahmet.b. hambel-48-4)

"Akrabalık bağı arşı alaya tutunarak şöyle demiştir; Beni koruyup gözeteni Allah koruyup gözetsin. Benimle ilişkisini kesenden de Allah rahmetini kessin."(Müslim Birr ve Sıla-17)

"Kendisiyle ilgiyi devam ettirdiğinde akra­ba ile ilgilenmek, gerçek ilgilenme (sıla) de­ğildir; asıl ilgilenmek, akraba kendisinden alakayı kestiği zaman onu ziyaret edip ona il­gi göstermektir."(Buhari, Ebu Davud ve Tirmizi)

"Yoksula yapılan sadaka 1 sadakadır. Akrabaya yapılan sadaka 2 katıdır. Biri sadaka sevabı İkincisi ise sıla-ı rahim sevabıdır."(Tirmizi-zekat-28)

"Akrabalık bağlarını koparan kimse asla cennete giremez; onun yeri narı cehennemdir."(Buhari- edep-11)

"İşleyene daha dünyada cezası çarçabuk gelmeye en layık günah zulüm ve sıla-ı rahim’in koparılmasıdır; bu cezanın gelmesi, Ahiretteki cezaya kefaret değildir."(Ebu Davud, Tirmizi) 

OKU

EN ÇOK OKUNAN YAYINLARIMIZ: