Cehennem Azabı ve Azap Çeşitleri

Bismillahirrahmanirrahim.

Nisa-56 " Şüphesiz ki âyetlerimizi inkâr eden kâfirleri biz yarın bir ateşe atacağız. Derileri piştikçe azabı duysunlar diye, kendilerine başka deriler vereceğiz. Çünkü, Allah gerçekten çok güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir."

İbrahim (16 - 17) "Ardından da Cehennem vardır, orada kendisine irinli su içirilecektir. Onu yutmaya çalışacak, fakat boğazından geçiremeyecek ve her yandan ona ölüm gelecek, fakat o ölemez. Arkasından da çetin bir azab gelecektir."

Kehf-29 " Ve de ki: O hak Rabbimizdendir. Artık dileyen iman etsin, dileyen inkâr etsin. Çünkü biz zalimler için öyle bir ateş hazırlamışız ki, duvarları, çepeçevre onları içine alacaktır. Eğer feryad edip yardım isteseler, erimiş maden gibi yüzleri haşlayan bir su ile cevap verilir. O ne kötü bir içecek ve ne kötü bir dayanma yeri!"

Enbiya-100 "Orada onların bir inlemeleri vardır. Bunlar orada (sağır olup) bir şey de işitemezler."

Muminun-104 "Orada dişleri sırıtır halde iken ateş yüzlerini yalar."

Furkan-13 "Elleri boyunlarına bağlı olarak onun dar bir yerine atıldıkları zaman da, oracıkta yok olmayı isterler."


Sad (55-58) İşte böyle! Şüphesiz azgınlar için elbette kötü bir dönüş yeri, cehennem vardır. Onlar oraya girerler. Orası ne kötü bir yataktır! İşte, artık tatsınlar onu bir hamîm ve bir ğassâk. Bu türden çifter çifter tadacakları diğer cezalar da var.

Rahman (43 -44) "İşte bu, suçluların yalanladığı cehennemdir. Onunla kaynar su arasında dolaşırlar."

Vakıa-56 "İşte ceza gününde onlara sunulacak ziyafet budur."

İnsan-4 "Çünkü biz, kâfirler için zincirler, demir halkalar ve alevli bir ateş hazırlamışızdır."

Gaşiye (5 -7) "Onlara kızgın bir kaynaktan su verilir. Onlar için kuru bir dikenden başka yiyecek de yoktur.O da ne besler, ne de açlığı giderir."

Hümeze (8 -9) "Cehennemlikler, dikilmiş direklere bağlı oldukları halde, o ateşin kapıları üzerlerine kapatılacaktır."

Şüphesiz Allah(c.c) Doğruyu Söyledi.


Sad (55-57) Tefsiri: "Gassâk" yaradan akan sarı su, irin, cerahat akıntısı yahut şarap gibi, kaynar su olan "hamîm"in zıddı olmak üzere içilmez derecede gayet soğuk ve çok çirkin kokulu içki ki, "hamîm" sıcaklığı ile yakar, "gassâk" da soğukluğu ile.(Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır)

Peygamber Efendimiz(s.a.v) Buyuruyorlar ki:

“Cehennem ateşi dünya ateşleri üzerine altmış dokuz derece daha fazla kılındı. Bunların her birinin harareti bütün dünya ateşinin harareti gibidir.” (Müslim 2843/30, Buhari 3064, Tirmizi 2715)

Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

Cehennem ateşi Rabb’ine şikâyet edip: "Ya Rabb! Bir kısmım bir kısmımı yiyor ben kendi kendimi yiyorum, izin ver dedi. Allah da ona iki defa nefes vermesi için izin verdi. Bir nefes kışın, bir nefes yazın. Bulduğunuz en şiddetli sıcak onun hararetinden, en şiddetli soğuk da zemheririndendir." (Buhari 3062, Tirmizi 2719, İbn Mace 4319)

Cehennem yılanının soktuğu kâfirin bütün etleri dökülür. Cehennem akrepleri kâfiri soktuğunda, zehrinin acısı, Cehennem ateşini unutturur.(Hâkim)

Cehennem halkının yiyeceği olan zakkumdan bir damla, sulara karışsa, hepsini zehirler, içilmez hâle getirir. Ya bütün yiyecekleri zakkum olanların hâlini düşünün! (Hâkim, Tirmizî)

Cehennemde yılanın soktuğu kimse, 70 yıl acısını çeker. (İ. Ahmed, Taberanî, Hâkim)

Cehennemin demir topuzuyla, bir dağa vurulsa, dağ parçalanır kül hâline gelir. (Hâkim)

OKU

EN ÇOK OKUNAN YAYINLARIMIZ: