Allah(c.c) lütufta bulunarak her şeyi yaratmasını bir sebebe bağladı. Belirli şeyleri, belli sebeplerle yaratmayı diledi. İmtihanın gereği olarak İşlerini sebeplerin altına gizledi. Kudretini sebepler altında sakladı. Allah(c.c) işlerini sebeplerle yaratmamış olsaydı, kimse kimseye muhtaç olmazdı. Herkes, her şeyi Allah(c.c) dan ister, hiçbir şeye başvurmazdı. Böyle olunca, insanlar arasında, amir, memur, işçi, sanatkar, talebe, hoca ve nice insanlık bağları kalmaz, dünya ve ahiretin düzeni bozulurdu. Güzel ile çirkin, iyi ile kötü ve itaatkar ile asi arasında fark kalmazdı.
En doğrusunu Allah (c.c) bilir.
Hayır ve Şerrin Allah(c.c)'tan Olduğuna Dair Bazı Ayetler
Bismillahirrahmanirrahim.
Nisa (78-79) "Nerede olursanız olun, sağlam kaleler içinde bulunsanız bile, ölüm size yetişecektir. Onlara bir iyilik gelirse: 'Bu Allah'tandır' derler, bir kötülüğe uğrarlarsa 'Bu, senin tarafındandır' derler. De ki: 'Hepsi Allah'tandır'. Bunlara ne oluyor ki, hiçbir sözü anlamaya yanaşmıyorlar?
Yunus-11 "Eğer Allah, insanlara onların hemen hayra kavuşmayı istedikleri gibi, şerri de acele verseydi, elbette onların ecellerine hükmolunurdu. İşte biz, bize kavuşmayı ummayanları, kendi azgınlıkları içinde bocalar hâlde bırakırız."
Furkan-2 "Herşeyi bir ölçü ile yaratıp kaderini belirleyen de Odur."
Kasas-68 "Rabbin, dilediğini yaratır ve seçer. Onların ise seçim hakkı yoktur. Allah, onların ortak koştuklarından uzaktır ve yücedir."
Saffat-96 "Halbuki sizi de yaptığınız şeyleri de yaratan Yüce Allah’tır."
Zumer-62 "Allah, her şeyin yaratıcısıdır. O, her şeye vekildir."
Kamer-49 "Hiç şüphesiz, biz her şeyi bir kader ile yarattık."
Hadid-22 "Yeryüzünde ve kendi nefislerinizde uğradığınız hiçbir musibet yoktur ki, biz onu yaratmadan önce, bir kitapta (Levh-i Mahfuz’da) yazılmış olmasın. Şüphesiz bu, Allah’a göre kolaydır."
İnsan-30 "Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz. Doğrusu Allah, bilendir, Hakim'dir."
Tekvir-29 "Âlemlerin Rabbi olan Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz."
Şüphesiz Allah(c.c) Doğruyu Söyledi.
Zaman ve mekandan münezzeh olan Allah(c.c) Katında geçmiş, gelecek ve şu an hepsi birdir; Hayatımızı bir film şeridi olarak düşünürsek, tıpkı zaman boyutunda olduğumuz gibi şeridin içindeki film karelerine hapsolmuş oluruz; Bu durumda her kareyi yaşayıp, kaderimize tanık olmadan şeridin ilerisini görme gibi imkanımız hiçbir zaman olmayacaktır. Oysa Allah(c.c), dünya ve ahiret hayatımızın tamamını aynı anda görür ve bilir. Bundan dolayı Kur’an’da gelecek zamanla ilgili bazı olaylar, kıssalar, cennet, cehennemle ilgili bazı ayetler şimdiki bazen de geçmiş zaman kipiyle anlatılır. Bundan da anlıyoruz ki İnsanın kaderi yalnız dünya hayatını değil, ahiret hayatını da içermektedir.